• Hajóhinta
  • Édesapánk bal szélen

A Greznár család felvidéki származású, nagyon régi hintás család, nevünk a vidámparktól elválaszthatatlan. A családi legendárium sok történetet megőrzött, szó van benne vándor színésznőről, utazó kereskedőről, de egy biztos, nagyapánk nagyszülei már  körhintások voltak. Azóta is minden családtagunk ezt a szakmát viszi tovább.

  • Körhintánk
  • Hinták

Nagyapánk, Greznár Antal, a világháború pusztítása után saját kézzel, fáradságos munkával indította újra a hagyományt. Családot alapított, és az ötvenes évek közepére már több, a kornak megfelelő eszközzel járta az országot. Eredeti szépségében helyreállította azt a körhintát, amin száz évnél is idősebb üveggyöngy díszítések, bársonyra, aprólékos kézi munkával hímzett, csodálatos motívumok, és gyönyörű, német körhinta kézi manufakturában gyártott falovak vannak.

  • Gyermekkörhinta
  • Lovas körhinta

Sokáig ez a körhinta képezte családi vállalkozásunk alapjait, ha valaki megnősült vagy férjhez ment, mindig ezzel a hintával kezdte saját vállalkozását. A körhinta most is üzemel, régi fényében szórakoztatja a gyerekeket. A Néprajzi Múzeum 1980-ban és 2005-ben is filmet forgatott a ringlispílről és családunk életéről, fejlődéséről. Állandó kiállítás keretében megtekinthető múltunk és jelenünk a múzeum kiállítótermeiben.

  • Gyermekkörhinta
  • Lánchinta

Édesapánk, Greznár Ottó a hetvenes évektől saját vállalkozóként, de szorosan a család kötelékében mindig arra törekedett, hogy újabb és látványosabb eszközöket készítsen, üzemeltessen. Több olyan hintát készített, ami unikumnak számított hazánkban. Felismerte azt, hogy már nem csak a családok szórakoztatása a cél, hanem a mai rohanó élet stílusát átvéve, mindig gyorsabb és magasabb körhintárra van igénye a fiatal nemzedéknek.

  • Hullámvasút
  • Gyermekkörhinta

Most hogy ránk került a sor, igyekszünk megtartani a hagyományokat, miközben esztétikailag és műszakilag a mai kornak megfelelően üzemeltetjük eszközeinket, hintáinkat. Már nem járunk olyan sok búcsúba, vásárba mint régen, de azért néha, ha letelepedünk egy-egy régi helyen sokan érdeklődnek szüleink, nagyszüleink felöl. Sokan hozzák gyermekeiket, nosztalgiával mesélve nekik a saját gyermekkorukról, s a búcsúkban eltöltött boldog időkről.

 


 

Mesevurstli

Ebben a szezonban a Mesevurstliban várunk. Gyere nézd meg a törpéket, a vasorrú bábát, és körhintázz egyet! Kattints a képre!

Találkozz velünk!

Sokféle járunk az országban. Ha találkozni szeretnél velünk, kattints a képre!

Műemlék körhinta

 

Büszkeségünk a század elején készült műemlék körhinta. Leírás a képre kattintva.